dimarts, 23 de març del 2010

Jo només indago sobre els mals del món


"Que sí, tio, que ho has de veure... ja sé que, així explicat, sona cutre, però és que ells ho expliquen molt millor... és que si ho veus, et quedarà claríssim... fuah!... és que estan per tot arreu, tio... porten dominant el cotarro des del començament de la història... és que ho has de veure."

Porto un temps escoltant a gent donar la tabarra sobre els putos illuminati. I quan dic gent vull dir gent que respectava (anteriorment, perquè ara penso tota la seva insondable mediocritat s'hauria de solidificar damunt dels seus caps i deixar-los més plans que l'encefalograma de Juan Carlos de Borbón). I la culpa, tota la puta culpa, la té un documental, de nom Zeitgeist, que porta més de tres anys fomentant la indigència intel·lectual.


Un breu resum de Zeitgeist: el cristianisme i l'11-S són una gran mentida, els fenòmens més visibles d'una gran estratègia d'adotzenament mental orquestrada per uns hòmens del sac l'objectiu final dels quals és implantar xips electrònics a tota la societat per tenir-la controlada per sempre més. Ep, que no dic jo que això sigui mentida! Només adverteixo que s'hauria de desconfiar de totes aquelles astracanades que pretenen donar una explicació completa de tot el puto cosmos.

En part, ho entenc: l'univers en el que vivim és fotudament complicat d'entendre. I, per a més inri, uns senyors grecs amb barba, grenyes i túnica, que es passaven el dia fent-se palles mentals amb la filosofia (o palles físiques amb efeus menors d'edat) es van inventar que l'home era racional i que por-sus-co-jo-nes que podia entendre el cosmos. Des de llavors ens hem passat la puta història intentant trobar la pedra de toc que expliqués l'univers: que si Déu, que si voluntat de poder, que si el materialisme històric, que si la guerra de polles, que si la ciència i que si la puta, obstinada i molesta mania dels francesos en fer-ho tot malament i presentar-se davant del món com l'origen de tots els mals. Però cap sistema ha aguantat més de cent anys sense fallar escandalosament. ¿Qui som nosaltres per pensar que tenim la clau definitiva? A tot porc li arriba el seu Sanmartí.


Per això miro amb suspicàcia a un gilipolles que ens vol explicar tota la història com la gran farsa dirigida per una senyors molt dolents. Potser Zeitgeist (the film, not the german expression) és una maniobra de distracció dins d'una conspiració encara més gran. Potser ens omple el cap de men behind the curtains mentre els polítics i empresaris de veritat en fan de les seves impunement. Potser el seu autor s'està forrant gràcies als conspiranoics de saló. O potser, senzillament, és el que el puto cosmos és impossible d'explicar. Un dels pocs gabatxos no afusellables, monsieur Derrida, ja ha escrit sobre el caràcter raquític del concepte sistema explicatiu. Però aquí no estem per discutir de filosofia, sinó per rajar, insultar i acusar.

Així que ningú es pensi que un puto documental li revelarà el secret de la història a través d'un míser grapat d'hores. Llegiu, baralleu-vos, torneu boges a les vostres neurones. Però de sopars de duro, els justos, que l'euro ja fa anys que funciona.