dimecres, 7 de gener del 2009

Jo només escric diccionaris


Hi ha un capítol dels Simpsons (brillantíssim, com tots els anteriors a la 10a temporada) en que Homer pren consciència de l'abismal estupidesa que domina tots i cadascun dels seus actes. Però els guionistes, que són més putes que les gallines, ideen una escena d'una genialitat tan visceral que redimeixen al brètol d'en Homer. El gag consisteix en mostrar com el patriarca Simpson s'imagina com al diccionari, en una de les acepcions de la paraula estúpid, hi apareix el seu nom i la seva foto.
Jo ja sé que l'Enciclopèdia Catalana no és partidària ni d'acusacions gratuïtes ni de fer-se enemics, però també és molt cert que la gent passa olímpicament d'aquesta publicació. La meva solució? Doncs una mica de risc i distraccions. Aquí teniu les meves propostes.

Endogàmia
1 ETNOL Regla que estableix l'obligació de contreure matrimoni amb persones del propi grup, clan, etc.
2 GEN Heterogàmia en què els gàmetes provenen d'un tronc comú, d'uns individus emparentats o d'un mateix individu
3 Juan Carlos I de Borbón




Déu

1 [ referit a l'ésser suprem és escrit en majúscula ] HIST REL FILOS Nom genèric amb què hom designa l'anomenat ésser suprem, o bé, simplement, cadascun dels éssers sobrehumans que dominen un àmbit determinat del real, objectes sempre de culte i expressió, personal o no, del misteri de l'existència i de l'inexplicable.

2 [element principal d'un gran nombre de locucions i d'expressions ] Per a expressar, exclamativament, admiració, alegria, dolor, enuig, impaciència, resignació, etc. Valga'm Déu!

3 George Best



Trol

1 suec MIT En les creences populars escandinaves, gegant o gnom dels boscs, de les muntanyes i dels llocs solitaris, fetiller i guardià de tresors, anàleg a l'ogre dels contes mediterranis.

2 Yeremi Vargas